Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Wat is de rol van een SEO-specialist?

oktober 3rd, 2022 | Posted by in Geen categorie

We komen ze steeds vaker tegen: vacatures waarbij men op zoek is naar een SEO-specialist. Maar wat is de rol van een SEO-Specialist of SEO consultant precies?

 

Definitie en taken van een SEO

De term SEO staat voor ´Search Engine Optimization´. Optimaliseren betekent in dit geval ervoor zorgen dat een website zo hoog mogelijk scoort in zoekmachines. Dit doe je door speciale zoekwoorden te gebruiken die ervoor zorgen dat zoekmachines precies weten wat er op jouw website te vinden is. De taken van een SEO consultant zijn breder dan men in eerste instantie zou denken op basis van deze omschrijving. Voor een duidelijker beeld, kunnen de taken in drie grote categorieën onderverdeel worden:

 

Autoriteit

Autoriteit ontvang je door veel relevante backlinks, dat wil zeggen, dat er op andere websites naar jouw website wordt gelinkt. Dit doe je door middel van linkbuilding. Bij linkbuilding moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Zo is het in de eerste plaats belangrijk dat de links op relevante sites staan, die ook echt gerelateerd zijn aan het onderwerp. Als het om websites van slechte kwaliteit gaat of websites die niks met het onderwerp te maken hebben, word het juist door zoekmachines afgestraft. Ook wordt het afgeraden om ineens veel nieuwe links van lage kwaliteit te plaatsen. Dit wordt meestal meteen opgemerkt door de zoekmachines, die door hebben dat je probeert om de website op een kunstmatige manier hoog te laten scoren, en je niet aan de gestelde voorwaardes houdt. Dit wordt Black-hat SEO genoemd. 

 

Content

Het is belangrijk om voor goede, informatieve content te zorgen. Als de content relevant is en bruikbaar, zullen mensen de tijd nemen om de tekst te lezen. Je wilt bovendien de gekozen zoektermen regelmatig laten terugkomen, maar zonder te overoptimaliseren. Zoektermen moeten zodanig in de tekst verwerkt zijn, dat het leesbaar blijft. De content zelf moet authentiek zijn en goed aansluiten op de doelgroep. Bij particuliere jongeren zijn, ga je de inhoud anders vormgeven en formuleren dan bij zakelijke klanten. Daarnaast moet de website ook gebruiksvriendelijk zijn: een overzichtelijke site, waar de gebruikers snel kunnen vinden wat ze zoeken en idealiter ook worden geprikkeld om het product of de diensten aan te schaffen die worden aangeboden. Voor alle bovengenoemde aspecten word je beloond door Google: je website is dan beter vindbaar en rankt hoger.

 

Techniek

Een SEO consultant moet technisch onderlegd zijn, in die zin dat hij garant staat voor een optimale website die continu moet worden bijgehouden en aangepast. Heb je dit onderdeel niet op orde, dan maakt het niet uit hoe goed je content is of hoe hoog je autoriteit. Als de website technisch niet aan bepaalde eisen voldoet, zoals een snelle laadtijd, dan zul je een stuk lager ranken. Een zoekmachine moet immers binnen afzienbare tijd de content van de website kunnen vinden en indexeren om te bepalen of het aansluit bij een bepaalde zoekterm. Door andere technische fouten uit je website te halen zoals links die niet werken of verkeerd gebruikte tags, zul je dus hoger ranken in de SERP.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.